#1 Histamin og tannin

Mange mennesker får desværre ubehag ved at drikke vin, især rødvin. Det kan være i form af rødmen, udslæt, kvalme, svær hovedpine og ledsmerter. Reaktionen kan komme temmelig hurtigt, efter at du har drukket 1-2 glas, men også dagen efter.

 

Markedsundersøgelser i Norden viser, at en ud af fem får symptomer efter 1-3 glas rødvin.

 

Histamin

Histamin er det stof, som cellerne udskiller når der opstår en allergisk reaktion. Histamin udvider blodkarrene på samme måde som alkohol, og kan forårsage rødmen. Folk kan have ret forskellig følsomhed over for histamin, f.eks. siger en del personer med pollenallergi at deres "rødvinsallergi" er mindre i foråret, når de tager antihistaminer.

 

Mængden af histamin i vin varierer meget. Man finder meget små mængder af histamin i hvidvin og betydeligt mere i rødvine og champagne. Fadlagrede europæiske rødvine har de højeste værdier. Dette hænger sammen med produktions-hygiejne og æble-mælkesyregæringen, som der er mindre kontrol med i Europa end i eksempelvis USA og Australien.

 

Histamin som optages fra den mad og drikke vi indtager omdannes hurtigt ved hjælp af et enzym. Mennesker med histamin-følsomhed vil ofte have en lavere koncentration af dette enzym. Alkoholen i vinen kan yderligere modvirke nedbrydningen af histamin. Dette kan være forklaringen på, hvorfor folk ikke reagerer på fødevarer med højt histamin-indhold f.eks. oste, spegepølser, soya o.l., men reagerer på histamin i vin.

 

Tannin

En stor gruppe af stoffer i vin er tanniner, som trækkes ud af druernes skaller, stilke og sten under gæringen. Vine, der er lagret i træfade vil også få tilførsel af tannin fra træet. Mængden af de forskellige tanniner afhænger af druernes voksested og vinens produktionsmetode. Tanniner er vinens naturlige konserveringsmidler men har ofte fået skylden for ubehags reaktioner ved rødvin, men det er ikke fuldt dokumenteret. Dog anbefaler vi, at drikke vine med et lavere indhold af tannin, hvis man er følsom overfor rødvin.

 

Venligvins rødvine har derfor et meget lavt indhold af både histamin og tanniner: Et normalt histamin niveau er mellem 5-10 milligram per liter i rødvin. Vores vine har et lavt indhold på maks. 0,5 milligram per liter.

 

Vores vine er derfor velegnet til folk med ovenstående problemer, og som gerne vil nyde et glas vin uden ubehag.